De kinderen van nu zijn opgegroeid met schermen. Vanaf ze klein waren, speelden ze al spelletjes op de iPad of smartphone van de ouders. Bij het opgroeien ging dit over naar hun eigen smartphone waar ze uren op zitten chatten met hun vrienden of grappige filmpjes op kijken. Echter is de smartphone niet het enige scherm waar ze dagelijks naar kijken. Veel kinderen, maar zeker ook hun ouders, zitten vooral ‘s avonds vastgekluisterd aan het scherm. Dit is echter zeer nefast voor de ogen. Hierdoor is het in feite beter om te ontspannen zonder scherm. Jan van haasteren puzzels kunnen je ook doen ontspannen, maar op een rustige en gezondere manier.

Wat is zo leuk aan gamen?

Gamen is het spelen van spelletjes op de computer, tablet of smartphone. Je hebt spelletjes die je kan spelen vanop het internet maar er zijn ook speciale spelconsoles zoals de playstation, nintendo en xbox die net zoals dvd spelers, de spelletjes weergeven op een groot scherm. Dit is echter zeer interactief. Je moet namelijk zorgen dat je niet doodgaat of dat je team wint door het uitvoeren van verschillende challenges. Dit zijn de eerder oorlog soort spelletjes. Je hebt ook soorten spelletjes waarbij je alleen speelt en je bijvoorbeeld voor een hondje moet zorgen. “Nintendo Dogs”, misschien ken je dit en heb je dit zelf nog gespeeld? Leeft je hondje nog na al deze tijd?

Gamen is niet slecht voor je

Sommige mensen denken dat gamen slecht is voor de gezondheid of vooral mentale staat van je kind die het speelt. Ook al is het spelletje dat je zoon of dochter speelt ‘agressief’, het blijft een spel. Dit weten je kinderen ook. Wat goed is aan het spelen van deze spelletjes, zeker in team, is dat je kind leert samenwerken met andere mensen. Ook leert je kind logica door het goed nadenken over strategieën om zo het spel te winnen. Wat vooral slecht is aan gamen, is dat je heel de tijd naar een scherm zit te staren.

Puzzelen, ontspannen zonder scherm

Indien je niet wilt dat je kinderen naar een scherm zitten te staren als ontspanning, kan je ook opteren om samen met je kind te puzzelen. Dit is een leuke familie activiteit waarbij je samen een strategie vormt en zo samenwerkt om tot het eindresultaat te komen. De puzzel vervolledigen namelijk. Zeker wanneer je de jan van haasteren 3000 maakt, ben je een tijd bezig. Eerst om alle puzzelstukjes te categoriseren, de buitenhoeken te vormen en hierna te beginnen aan het moeilijkste, de binnenkant.

Een mooie familie activiteit

Soms is het moeilijk om samen een leuke activiteit te vinden om als familie uit te voeren. Zeker wanneer je geen gemeenschappelijke sport uitoefent, is het interessant om samen een ontspannende andere activiteit uit te voeren. Zeker in de herfst of winter is het gezellig om met een warme tas koffie, thee of chocolademelk een puzzel te maken met de hele familie. Zo leer je samen tot oplossingen komen en heb je ondertussen ook de kans om over allerhande zaken te praten. Een perfecte gezamenlijke activiteit zonder het gebruik van een scherm dus. Zet de tv uit en maak eens een puzzel.